Berat Kandilinde Adetli Kadın Ne Yapmalı?

Berat Kandilinde Adetli Kadınlar Nasıl İbadet Etmeli?
Bilindiği üzere adet veya lohusalık durumunda olan kadınlar, genel olarak Kur’an okuması veya namaz kılması haram sayılmaktadır. Adet dönemi bittikten sonra ise gusül abdesti alımı ile birlikte ibadetlerini herhangi bir kısıtlama gelmeden kaldığı yerden devam edebilmektedirler. Fakat bazı özel günler ve gecelerde adetli bayanlar çeşitli ibadet görevlerini yerine getirmek isteyebilirler. Bu gibi durumlarda kuranı kerim okuması ve namaz kılması dışında bazı ibadetleri yerine getirebilmektedirler.
Adetli Olan Bayanlar Berat Kandilini Nasıl Geçirmeli?
Öncelikli olarak adetli bayanların da ibadetlerin de yerine getirmesi gereken veya gerekmeyen bazı unsurlar bulunur. Bunlardan başlıca olanları;
-
- Kuranı Kerim okumamak ve namaz kılmamak.
- Gusül abdesti dışında dahili bir abdest alıp sonrasında dua veya zikirlerini istedikleri şekilde yerine getirebilmektedir.
- Allah’ın 99 ismi olan Esmaül Hüsna’yı istedikleri kadar zikir edebilirler.
- Tespih duasını diledikleri gibi gerçekleştirebilirler.
- İstedikleri takdirde kuranı kerim dinleyebilirler, fakat okumamak suretiyle.
- Fatiha, ihlas ve genel namaz surelerini okuyabilirler.
- Günahlarına karşılık af dilemek için tövbe veya Seyyid’ül İstiğfar dualarını uygun şekilde gerçekleştirebilirler.
- Bu gibi özel günlerde ibadetlerin sınırsız olması gereği ile kadınlar farz olmayan ve gusül abdesti halinde iken yapabildikleri tüm ibadetleri kısıtlamadan ve gereğince yerine getirebilirler.
- Topluluk içerisinde veya sohbet halinde iken verilen Salavatı Şerifeler i kabul edebilirler.
- Adet halinde olan bayanlar Berat gecesi ne denk gelen günlerde dahil olmak üzere, tespih namazını kılamazlar, fakat gönüllerinden geçtiğince tespih duasını diledikleri şekilde okuyabilirler.
- Adetli olan bayanlarda normal abdest yerine alıp, elinde tespih ile seccade üzerinde ibadetlerini gerçekleştirebilmek üzere sadece namaz kılamazlar.
Hayızlı kadınların özel günlerde de dahil olmak üzere normal abdest yerine alsalar dahi camiye girmeleri uygun görülmemektedir. Bu gibi durumlarda evlerinde dua etmeleri veya İslami topluluklarda bir arada bulunup sevdikleriyle birlikte ibadet etmeleri daha uygun görülmektedir.
Aöf Mobilya Dekorasyon Bölümü Var Mı?