Yangına Nasıl Müdahale Etmeliyiz?

Maddelerin ısı ve oksijen ile birleşmesi sonucunda oluşan ve kimyasal bir olay olan yanma işleminde, yanmanın gerçekleşebilmesi için her iki elementin de etkileşimde bulunması gerekmektedir. Bir şeyin yanması sonucu oluşabilecek yangınlarda ise yangın türüne göre müdahale etmek, yangının söndürülmesi için çok önemlidir. Bu sebeple, yangına müdahale etmeden önce yangının kaynağını ve etkilerini tespit etmek hem yangının söndürülmesi hem de zamandan tasarruf sağlaması için önemli olabilecektir.
Yangın Çıkarsa Ne Yapılmalı?
Olası bir yangın sonucu yapılması gereken bazı şeyler vardır. Doğru ve yerinde yapılacak müdahalelerle yangınları kısa sürede kontrol altına almak mümkün olabilmektedir. Yangın çıkması ile yapılacakları şöyle sıralayabiliriz:
Öncelikle telaşa kapılmayın. Daha sonra varsa yangın alarm düğmesine basarak, telefonla itfaiyeyi arayınız. Bu süreçte yangının çıktığı adresi itfaiyeye doğru bir şekilde bildirmelisiniz. Ayrıca yangının ne sebeple çıktığını da bildirmelisiniz. İtfaiye yangın yerine gelene kadar yangının yayılmasını kendinize zarar vermeden önleyebilirsiniz. Fakat bunu yaparken başkalarına zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.
Yangına Müdahale Etme Yöntemleri
Bir yangın çıktığı zaman yangın türüne göre yangına müdahale etmek, yangının kısa zamanda söndürülebilmesi için önemlidir. Yangına müdahale etme yöntemleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Soğutarak Söndürme Yöntemleri
Su İle Söndürme: En çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde su kullanılarak yanıcı madde boğulmaya çalışılmaktadır.
Yanıcı Maddeyi Dağıtma: Akaryakıt yangınlarında tercih edilir, böylece yüksek ısı bölünür.
Kuvvetli Üfleme: Yanan maddenin üzerine kuvvetli üflenen hava, alevin sönmesine yardımcı olur.
Havayı Kesme Yöntemleri
Örtme: Katı maddeler (toprak, halı gibi) kullanarak, yanan maddenin oksijenle bağlantısını kesme biçiminde yapılır.
Boğma: Yangının oksijenle temasını azaltmak için yapılan yöntemler.
Yanıcı Maddeyi Ortadan Kaldırma Yöntemi
Yanıcı maddeyi ısıdan ayırmak: Yanan maddeyi yangın bölgesinden uzaklaştırarak, yangının ilerlemesi önlenebilmektedir.
Aöf Mobilya Dekorasyon Bölümü Var Mı?